Photo by Pixabay from Pexels

Onderschat nooit wat voor effect jij op andere mensen kunt hebben. Vaak rijkt onze invloed verder dan wij zelf kunnen bedenken. Op plekken die je helemaal niet verwacht. Dat wil ik toelichten met een voorbeeld.

Vorig jaar heb ik als behandelaar gewerkt met een vrouw die behoorlijk impulsief en opvliegend kon zijn. Dit had zo’n vervelende vorm aangenomen dat bijvoorbeeld hetzelfde werk aanhouden al lastig was. De impulsiviteit hield haar mentale klachten ook sterk in stand. Wij zijn samen gaan werken aan een stuk emotieregulatie, gaan zoeken naar een waardevolle uitlaatklep en wij hebben oefeningen gedaan in het leren verdragen van imperfectie.

Een half jaar na het afronden van haar traject kom ik haar opnieuw tegen. Vol enthousiasme vertelt zij mij over de nieuwe stappen die zij gezet heeft. Waar zij nu staat. Zowel aan haar verhaal als haar uitstraling, merk ik overduidelijk dat de positieve spiraal door blijft gaan. Dit vind ik zelf een van de mooiste dingen aan mijn werk. Iets positiefs bijdragen dat vervolgens door groeit, ook als jij er verder niets meer aan doet. Duurzame impact.

Haar nieuwe stappen zijn goed om te horen, al had ik dit van te voren ook wel aan zien komen. Wel schrik ik op van haar vervolgverhaal. Dit raakt mij ook. Zij vertelt hoe haar zoontje van 4 hetzelfde temperament heeft. Zo opvliegend dat hij veel alleen is, weinig kinderen willen met hem spelen. Zij heeft haar jongen een aantal van de handsvaten uit onze sessies aangeboden. Niet alleen krijgt hij daarmee heel waardevolle oefeningen, ook ervaart hij positieve steun van een begripvolle en kundige moeder.

Dit verandert alles voor hem. Hij maakt voor het eerst in zijn leven vriendjes. Hij kan voor het eerst in een groep meekomen en hier van genieten. Hij kan nu probleemloos mee in het onderwijssysteem, dat anders nog lastig voor hem kon worden. Die jongen gaat zo’n andere basis krijgen in zijn leven. Mijn positieve acties hebben een enorm effect op deze jongen, terwijl hij mij nog nooit heeft ontmoet! Hoe bizar is dat.

Deze situatie kunnen wij ook weer door trekken. Er is een kans dat hij zich beter ontwikkelt en dat hij met minder stress door het leven gaat. Wie weet hoeveel extra positiviteit hij vervolgens weer een leven lang te bieden heeft. Zo gaat de golf lekker verder.

Dit is een voorbeeld van één golf. Omdat iedere actie die wij uitvoeren nieuwe golven teweeg brengt, zijn de gevolgen niet te voorspellen. Dat is allemaal veel te complex voor onze breintjes. Wij hoeven ook niet alles te begrijpen, zolang wij maar blijven onthouden dat iedere positieve actie een nieuwe golf aanzet. Een golf die gaat reageren op de meest uiteenlopende situaties, ook op plekken waar jij nooit verwacht had invloed te hebben.